25.6.12

Crepes de chocolate, cerejas e iogurte ✽ Chocolate crepes, cherries & yogurt {my breakfast}

Crepes de cacao com cerejas e iogurte ✽ Cocoa Crepes with cherries and yogurt {my breakfast}
[scroll down for English]

Crepes ao pequeno almoço não é para todos os dias. Soa a celebração de alguma coisa, como que a premiar uma boa acção ou o atingir de algum objectivo há muito esperado. Mais ainda se os ditos crepes forem de chocolate e tiverem como companhia cerejas escuras e iogurte, numa alusão pouco subtil à combinação utilizada no bolo floresta negra. Mais saudáveis do que podem, à primeira vista, parecer, estes crepes são uma refeição frequente cá em casa. Assim alguém se levante mais cedo para os fazer.

E são deliciosos, posso garantir-vos.

mosaicos
Cerejas // Cherries

Crepes for breakfast is not an every day treat. Sounds like a celebration is due, to reward a good action or some long awaited achievement. Moreover if cocoa crepes come with dark cherries and yogurt, a not-so-subtle allusion to the combination used in the black forest cake. Healthier than it my look at first sight, these crepes are a meal we often have here at home. Just takes someone to get up earlier to made them.

And they're delicious, I can assure you.

Crepes de cacao com cerejas e iogurte ✽ Cocoa Crepes with cherries and yogurt {my breakfast}Crepes de cacao com cerejas e iogurte ✽ Cocoa Crepes with cherries and yogurt {my breakfast}Crepes de cacao com cerejas e iogurte ✽ Cocoa Crepes with cherries and yogurt {my breakfast}

O meu pequeno-almoço é parte do projecto 365 breakfasts a year da Alpro.

My breakfast is part of Alpro's project 365 breakfasts a year. Find the recipe below.



Crepes de chocolate com cerejas e iogurte

serve 2

75 g farinha de trigo
1 colher (sopa) cacau em pó (usei Valrhona), bem cheia
1 colher (sopa) açúcar granulado
1 ovo grande (ou 2 pequenos)
125 ml leite baunilhado (usei alpro baunilha)
1 colher (sopa) manteiga com sal, derretida + extra para cozinhar

Peneire a farinha, o cacau e o açúcar para uma tigela. Bata o ovo e o leite numa tigela mais pequena, à parte. Misture os líquidos com os sólidos até obter uma massa homogénea. Adicione a manteiga e envolva. Reserve no frio 30 minutos.

Para cozinhar os crepes, aqueça uma crepeira (ou uma frigideira grande antiaderente) em lume médio, Junte um pouco de manteiga e procure cobrir o fundo com a manteiga. Deite uma pequena concha de massa (cerca de 50 ml) e rode rapidamente para espalhar a massa numa camada fina, sem buracos. Deixe cozer, até que apareçam bolhas à superfície (cerca de 1-2 minutos). Vire o crepe e coza por mais 1 minuto. Repita com a restante massa. Sirva com cerejas e iogurte. Rale chocolate negro por cima e polvilhe com açúcar em pó.

✽ ✽ ✽

Chocolate Crepes with cherries and yogurt

serves 2

75 g plain flour
1 Tbsp cocoa powder (I used Valrhona)
1 Tbsp granulated sugar
1 (large) egg (or 2 small)
125 ml vanilla milk
1 Tbsp unsalted butter, melted + extra for cooking

Sift flours, cocoa powder, and sugar in a medium bowl. Lightly whisk the egg and milk in a small bowl. Mix liquids into solids and beat until smooth. Carefully fold melted butter into the crepe mixture. Reserve for 30 minutes in the fridge.

When you're ready to cook your crepes, place a crepe pan (or a large non-stick frying pan) over a medium heat. Add a little butter and swirl it around to coat the base. Add a portion of your batter (about 50 ml or 3 Tbsp), swirling so the batter spreads. Cook until small bubbles form (about 1-2 minutes). Turn the crepe over and cook for another minute. Repeat until you run out of batter. Serve with black cherries and cherry soya yogurt. Grate some dark chocolate and a sprinkle of powdered sugar, if you like.